Granita jest orzeźwiającym, lodowym deserem. Narodziła się w Sycylii jednak dziś cieszy się popularnością na całym świecie. Zasmakowali w niej również Polacy. Jeszcze nie tak dawno była postrzegana przede wszystkim jako wakacyjny przysmak. Dziś jednak sięgamy po nią chętnie bez względu na porę roku.
Jej wysokość granita
Odpowiedź na pytanie o to, co sprawia, że pokochaliśmy granitę, wcale nie jest trudna. Nie można przecież zachować obojętności wobec deseru, który jest nam w stanie zagwarantować zarówno świeżość, jak i orzeźwienie. Jakby tego było mało, granita nie należy do przysmaków o skomplikowanym składzie. Bazuje na wodzie i soku owocowym, choć – oczywiście – może zawierać także duże ilości cukru, pita w dużych ilościach nie jest więc przyjacielem osób zmagających się z problemem nadwagi. Jeśli jednak granitę przygotowuje się z dbałością o to, aby nie przesadzać z cukrem – mamy do czynienia z deserem nie tylko lekkim, ale i niezbyt kalorycznym, znakomicie gaszącym pragnienie i zachwycającym swoim smakiem. Wyjątkowość granity sprawia, że rośnie zainteresowanie nie tylko kupowaniem jej w lokalach gastronomicznych, ale i przygotowywaniem we własnych domach.