Wata cukrowa – pozytywne gastronomiczne zaskoczenie

Wata cukrowa – pozytywne gastronomiczne zaskoczenie

Szukając sposobów na rozkręcenie firmowego biznesu coraz więcej podmiotów decyduje się na zaproponowanie swoim klientom waty cukrowej. Wprowadzenie jej do oferty – tak sezonowo, jak i na stałe – może być znakomitym rozwiązaniem. Doświadczenie zdobywane przez lata w gastronomii podpowiada jednak, że mamy do czynienia z przedsięwzięciem, do którego należy się dobrze przygotować. (więcej…)

Granita nie tylko na lato

Granita nie tylko na lato

Czy zima to czas, w którym nikt nie ma ochoty na odrobinę orzeźwienia? Lokale, które zadają kłam tej tezie wcale nie notują obniżonych zysków. Przeciwnie, budzą spore zainteresowanie. Zimą bez trudu można znaleźć miejsce, w którym można wypić kieliszek grzanego wina. Nie można tego jednak powiedzieć o miejscu, w którym czeka na nas kubek chłodnej granity. (więcej…)

Cechy dobrego urządzenia do popcornu

Cechy dobrego urządzenia do popcornu

Aromatyczny zapach popcornu jest jednym z bardziej rozpoznawalnych wśród stałych bywalców lokali gastronomicznych. Nic zatem dziwnego, że osoby, które prowadzą tego rodzaju działalność zastanawiają się nad wprowadzeniem popcornu do swojej oferty. Teoretycznie, nie jest to trudne zadanie, bo wybór maszyn do popcornu nie jest mały. W praktyce jednak nie każda maszyna jest uważana za jednakowo atrakcyjną. (więcej…)

Gastronomia – niższe koszty dzięki wynajmowi sprzętu

Gastronomia – niższe koszty dzięki wynajmowi sprzętu

Pytanie o to, czy działalność gastronomiczna jest opłacalna, nie należy do prostych. Z jednej strony, nie brakuje dowodów na to, że może nieść za sobą imponujące zyski. Z drugiej jednak – generuje koszty, które na początku jej prowadzenia skutecznie studzą entuzjazm wielu restauratorów. Na szczęście, koszty te można przynajmniej częściowo obniżyć nie obawiając się, że straci na tym jakość – najważniejszy znak rozpoznawczy lokalu. (więcej…)