Wielu osobom zdarza się planować wakacje w samym środku mroźnej zimy. Skoro więc jest to dla nas naturalne działanie, nie powinniśmy być zaskoczeni tym, że również pracownicy lokali gastronomicznych już w lutym myślą o lecie. Ładna pogoda sprzyja stołowaniu się poza domem. Sprzyja też eksperymentowaniu i przyczynia się do tego, że nawet osoby, które zwykle są wierne tradycji, mają skłonność do sięgnięcia po coś nieznanego.
Wyjątkowy włoski smak
Kuchnia włoska jest tą, która już przed wieloma laty podbiła serca Polaków. Chętnie sięgamy po włoskie przysmaki i nie jest dla nas problemem to, że o niektórych nigdy nie słyszeliśmy. Nic więc dziwnego, że w wielu lokalach gastronomicznych letnią porą króluje granita – włoski orzeźwiający napój, który pozwala na chwilę ochłody nawet podczas największego upału. Granita jest przyjemnie chłodna, jest w stanie ugasić pragnienie, a ponieważ bazuje na owocach – jest też zaliczana do bardzo zdrowych przysmaków. Nic więc dziwnego, że nasi rodacy podchodzą do niej z życzliwością.