Wakacje to idealny czas dla branży gastronomicznej. Nawet osoby nieprzyzwyczajone do jedzenia na mieście chętnie wychodzą wtedy z domu i są gotowe na niejedną kulinarną przygodę. Jeśli zainteresuje się je czymś wyjątkowym, można uczynić z przypadkowych gości stałych klientów. Oczywiście, zaserwowany im produkt powinien być starannie dobrany.
Orzeźwienie z włoskiej Sycylii
Nie każda osoba odwiedzająca lokal gastronomiczny zachwyci się frytkami na starym oleju, lodami, które nie zawsze są pierwszej świeżości oraz goframi z owocami z puszki. Każda jednak doceni coś, co jest orzeźwiające, intensywnie owocowe, a przy tym – nie zawiera zbyt wielu kalorii. Taki opis idealnie pasuje do włoskiego napoju idealnego na lato znanego jako granita. Napój ten nie jest obcy naszym rodakom, do niedawna kojarzył się jednak przede wszystkim z zagranicznymi wakacjami. Dziś zajmuje coraz więcej miejsca w krajowych lokalach gastronomicznych. Nie ulega przy tym wątpliwości, że doskonale się w nich zadomowił i naprawdę można się nim zachwycić.