Granita – choć jest uważana za królową lata – należy do tych przysmaków, z których nie mamy zamiaru rezygnować także jesienią. Ten włoski odpowiednik sorbetu podbija serca Polaków. Nie brakuje więc lokali gastronomicznych, w których bez trudu można go zamówić przez cały rok.

Łyk letniego orzeźwienia

Rosnąca popularność granity jesienią może początkowo wydawać się zaskakująca. Bardziej wnikliwa analiza sprawia jednak, że otwierają się przed nami kolejne zalety tego przysmaku. Pierwszą z nich jest bez wątpienia orzeźwienie. Owszem, za oknem może być szaro i ponuro, nie oznacza to jednak, że nasze organizmy nie potrzebują nawodnienia, a przecież nie ma wątpliwości, co do tego, że granita znakomicie sprawdza się w tej roli. Jej niemożliwą do kwestionowania zaletą okazuje się być także różnorodność smaków. Jesień to pora roku, w czasie której nie brakuje nam nie tylko owoców, ale również warzyw. Nic więc dziwnego, że w wielu lokalach tworzy się unikatowe jesienne procedury, dzięki którym granita sprawia wrażenie jeszcze bardziej swojskiej. Jej plusem jest także to, że przygotowanie granity nie zajmuje wiele czasu.

Kategorie: Blog