Granita przybyła do Polski ze słonecznej Sycylii i początkowo postrzegano ją przede wszystkim jako ciekawostkę kulinarną. Nie minęło jednak wiele czasu, a okazało się, że jest wyjątkowo smacznym i pożywnym dodatkiem, który doskonale się zadomowił w naszym kraju.

Granita – przegląd zalet

Tym, co sprawiło, że granita została z nami na dłużej, jest przede wszystkim jej skład. Powstaje przecież na bazie świeżych owoców, wody i cukru, a co za tym idzie – jej skład jest nie tylko naturalny, ale i nieskomplikowany. Jakby tego było mało, dobrze przygotowana granita jest nie tylko lekka, ale i niekaloryczna. Nie trzeba więc obawiać się, że fascynacja nią doprowadzi nas do poważnych problemów ze zdrowiem. Jest wolna od nabiału i glutenu, może być przy tym kupowana nie tylko przez osoby dorosłe, ale i przez najmłodszych. Nie szokuje też wygórowaną ceną, a to sprawia, że wiele osób daje jej szansę. Oczywiście, nie zawsze smakuje tak samo, warto więc zaopatrzyć się więc w dobry sprzęt i wysokiej jakości składniki chcąc wprowadzić ją do menu we własnym lokalu gastronomicznym.

Kategorie: Blog