Granita - królowa lata

Granita – królowa lata

Wakacje to idealny czas dla branży gastronomicznej. Nawet osoby nieprzyzwyczajone do jedzenia na mieście chętnie wychodzą wtedy z domu i są gotowe na niejedną kulinarną przygodę. Jeśli zainteresuje się je czymś wyjątkowym, można uczynić z przypadkowych gości stałych klientów. Oczywiście, zaserwowany im produkt powinien być starannie dobrany. (więcej…)

Granita - nowa miłość Polaków

Granita – nowa miłość Polaków

Być może my Polacy jesteśmy postrzegani ciągle jeszcze jako tradycjonaliści. Nie można jednak polemizować z tym, że nie stronimy wcale od nowych doświadczeń kulinarnych. Lubimy wiedzieć, co smakuje mieszkańcom innych części świata i nawet, jeśli pierwsze interakcje z nietypowym jedzeniem nie są zachęcające, nie przeszkadza nam to w daniu mu drugiej albo trzeciej szansy. (więcej…)

Poznaj sekrety granity

Poznaj sekrety granity

Granita jest orzeźwiającym, lodowym deserem. Narodziła się w Sycylii jednak dziś cieszy się popularnością na całym świecie. Zasmakowali w niej również Polacy. Jeszcze nie tak dawno była postrzegana przede wszystkim jako wakacyjny przysmak. Dziś jednak sięgamy po nią chętnie bez względu na porę roku. (więcej…)

Odkryj zalety waty cukrowej

Odkryj zalety waty cukrowej

Sporej grupie osób wata cukrowa kojarzy się z beztroską dzieciństwa. Jest symbolem lat, w czasie których największym problemem był sprawdzian z matematyki, a nawet on nie wydawał się straszny. Nie tylko nostalgia sprawia jednak, że po ten pyszny deser sięga coraz więcej osób. (więcej…)

Wata cukrowa - odkryj hit tego lata

Wata cukrowa – odkryj hit tego lata

Co charakteryzuje te wakacyjne przekąski, które okazują się gastronomicznymi hitami lata? Choć kolejne z nich różnią się dość istotnie między sobą, trudno nie zauważyć tego, że jednym z ich znaków rozpoznawczych jest zdolność do wywoływania nostalgicznych wspomnień. Sięgając po nie można cieszyć się smakiem kojarzącym się z dzieciństwem, a to sprawia, że chce się do nich wracać. Tak jest również w przypadku waty cukrowej, a przecież wiele wskazuje na to, że będzie ona hitem zbliżającego się lata. (więcej…)

Wata cukrowa – jak ją wprowadzić do lokalu gastronomicznego

Wata cukrowa – jak ją wprowadzić do lokalu gastronomicznego?

O zaletach waty cukrowej jako przekąski powiedziano i napisano już wiele. Nic więc dziwnego, że właściciele lokali gastronomicznych poważnie zastanawiają się nad włączeniem jej do wakacyjnego menu. Jeśli coś ich przed tym powstrzymuje, nie jest tym z pewnością brak wiary w zainteresowanie tym przysmakiem. Więcej obaw budzi brak wiedzy na temat tego, jak przygotować naprawdę dobrą watę cukrową. Na szczęście i ten problem może dziś zostać rozwiązany. (więcej…)

Letnia przekąska planowana wiosną

Letnia przekąska planowana wiosną

Stwierdzenie, że wakacje zbliżają się wielkimi krokami, może być pewnym nadużyciem. Jeśli jednak wspomnimy o tym, że branża gastronomiczna już się do nich przygotowuje, nie powinno być to dla nas zaskoczenie. Mamy do czynienia z branżą na tyle specyficzną, że osoby działające w niej nie mogą sobie pozwolić na stagnację. Nawet drobne zmiany muszą tu być przy tym starannie zaplanowane. (więcej…)

Wata cukrowa – pozytywne gastronomiczne zaskoczenie

Wata cukrowa – pozytywne gastronomiczne zaskoczenie

Szukając sposobów na rozkręcenie firmowego biznesu coraz więcej podmiotów decyduje się na zaproponowanie swoim klientom waty cukrowej. Wprowadzenie jej do oferty – tak sezonowo, jak i na stałe – może być znakomitym rozwiązaniem. Doświadczenie zdobywane przez lata w gastronomii podpowiada jednak, że mamy do czynienia z przedsięwzięciem, do którego należy się dobrze przygotować. (więcej…)